Skip to main content

Kuća Dananić

,

Više o projektu

  • PROJEKT: Niskoenergetska obiteljska kuća Dananić
  • PROGRAM: stambeno, obiteljska kuća
  • STATUS: u gradnji
  • LOKACIJA: Sveti Ivan Zelina
  • BRUTO POVRŠINA: 360m2
  • GODINA: 2018. – 2019.
  • ARHITEKT: Qhnd A, Eprim A+ razred

Obiteljska kuća Dananić je konceptualno podređena dva vrlo bitna faktora. Nalazi se u dijelu naselja sa gustom višestambenom izgradnjom klasičnog oblikovanja u naselju TOP IMMOBILIA u Svetom Ivanu Zelini. Urbanistički kontekst uvjetovao je volumioznost kuće i klasično oblikovanje krova, dok je drugo važno arhitektonsko polazište oblikovanja bio uvijet izgradnje minimalno niskoenergetske kuće. Konačni rezultat je da će kuća trošiti 15kWh/m2- odnosno do 1,5m3 plina po m2 površine, što je na pragu pasivnog standarda gradnje.

Arhitektonski je kuća oblikovana kako bi maksimalno iskoristila dobitke iz prirode, a ujedno se zaštitila od pogleda sa ulice koja se nalazi sa tri strane građevinske parcele. Solarni dobitci su povećani velikim staklenim stijenama prema jugu, a pregrijavanje je spriječeno konzolnim nadstrešnicama.

Sjeverna strana dvorišta je zasađena zimzelenim biljem kako bi se smanjio utjecaj vjetra na zgradu, dok je sa južne strane planirano listopadno bilje koje zimi omogućava dobre solarne dobitke, a ljeti sjenu. Prostor dnevnog boravka je monovolumenski, te je u cijelu kuću ugrađen sustav mehaničke izmjene zraka. Zgrada će biti opremljena najsuvremenijim smart-home sustavom. Sustav će upravljati rasvjetom i scenama u dnevnom prostoru, sustavom kontrole i zaštite, ali i DAIKIN hibridnim sustavom za grijanje i hlađenje. Strojarnica se sastoji od Daikin dizalice topline koja hibridno spaja električnu energiju putem izmjenjivača zrak-voda i plinski kondenzacijski plamenik. Isti sustav generira topli medij za podno i radijatorsko grijanje, ali i hladni medij za klimatizaciju svih prostorija. Rad je potpomognut sa 6 krovnih panela za dogrijavanje potrošne tople vode. Sustav ventilacije sa rekuperatorom vrši povrat od gotovo 95% energije. Sve ovo omogućava savršenu kontrolu mikroklimatskih uvjeta u kući, sa malom količinom peluda i prašine, te apsolutnom centralnom kontrolom svih uređaja u kući. Zgrada je toplinski izolirana uz maksimalno smanjivanje toplinskih mostova.

Grijani dio zgrade je dilatiran prostorno i toplinskim barijerama od ostatka konstrukcije. Svi ukopani dijelovi su izolirani XPSom, dok će nadzemni dijelovi od toplinski učinkovite opeke biti dodatno izolirani ETICS fasadom od grafitnog EPS-a, te ventiliranih elemenata za dodatno zagrijavanje mase ziđa.