Skip to main content

Spomen park žrtvama stradalim u Domovinskom ratu

Više o projektu

  • PROJEKT: Spomen park žrtvama stradalim u domovinskom ratu u Iloku
  • PROGRAM: idejno urbanističko rješenje
  • STATUS: natječaj
  • LOKACIJA: Ilok
  • BRUTO POVRŠINA: cca 3500 m2
  • GODINA: 2020.

Projektni zadatak ove sportsko infrastrukturne građevine bio je na zadanoj lokaciji osigurati prostor za treniranje čim više različitih sportova koji bi se mogli trenirati kombinirano u zimskom periodu pod nadsvođenom zrakotlačnom konstrukcijom. U ukupnom budžetu od 2,2 milijuna kuna organiziran je višenamjenski sportski park.

KONTEKST
Pogranični geografski položaj je uvijek jako utjecao na razvoj grada Iloka, a tako i na sve njegove stanovnike. Vladari su gradili, ratovi rušili, a stanovnici se uvijek vraćali i iznova stvarali ono što je najvrijednije u svakoj urbanoj sredini – zajednicu!

KONCEPT
Spomen park žrtvama stradalim u Domovinskom ratu u Iloku obuhvaća spomen na 62 stradalnika Domovinskog rata. Agresija nad gradom iz Iločkih obitelji uzela je 62 osobe i njihova smrt ili nestanak neizbrisiv su trag u svakoj maloj zajednici. Svaki član obitelji, stanovnik član lokalne zajednice, važan je stup društva. Baš kao i stup u arhitekturi, nosiv i čvrst element. Kada uklonimo stup iz nosive konstrukcije, njegovu ulogu moraju preuzeti ostali elementi, no promjene – deformacije koje tada nastupe su uvijek vidljive.

U spomen parku smještena su 62 stupa, svaki sa napisanim imenom i prezimenom najmilijih kojih više nema. Svi stupovi su jednaki i predstavljaju „stupove društva“ koje je Domovinski rat uzeo iz Iločkih obitelji. Stupovi su posloženi u krugu. Svi stupovi su jednakopravni, a krug je simbol zajedništva i obitelji. Unutarnji koncentrični krug unutar ophoda sadržava prostor za druženje i boravak. 62 stupa čine zaštitu, zagrljaj obitelji, krug zajedništva, unutar kojeg nastaje novi život i djeca novih obitelji šire veselje, radost i sreću. Oblikovanje igrališta nadahnuto je okolnim krajobrazom plitkih i malih brda uz Slavonsku ravnicu i plave dunavske valove.

Simboliku nadopunjuje pristupna šetnica koja prkosi svim postojećim smjerovima i putevima, a simbol je prognaničke kolone iz Iloka. Pri samom početku ravne šetnice nalazi se proširenje na kojem su smještene zastave, spomenik sa objašnjenom simbolikom prostora i prostorom za cvijeće i svijeće. Šetnica se ravno produžuje u anketni prostor koji se preoblikuje u zajednički vinograd i voćnjak, a tako postaje nadopuna osnovnom simbolu.

KONSTRUKCIJA I MATERIJALIZACIJA

Stupovi su drveni kao autohtoni pristup kontekstu, oni se usađuju u oplatu od nehrđajučeg čelika, pričvršenu na kružnu temeljnu traku. U temeljnoj traci nalazi se razvod za rasvjetu koja se nalazi između svakog para stupova.

Podloga za hodanje zamišljena je kao katran asfalt (atletski pod) koji je po svojim osobinama mekan i podloga ugodna za hodanje i boravljenje. Parter se dijeli na dio za djecu, amfiteatar za manju publiku, klupica sa slavinom i mjestom za igranje šaha.