Skip to main content

Suživot starijih osoba – SCo

,

Više o projektu

  • PROJEKT: SCo – Senior Co-living – “Koncept stambenog zbrinjavanja osoba starije životne dobi – dom za umirovljenike”
  • PROGRAM: javna namjena, stambena namjena, stanovanje
  • STATUS: idejno rješenje
  • LOKACIJA: Sveti Ivan Zelina
  • BRUTO POVRŠINA: cca 4800m2
  • GODINA: 2019.

Koncept

U društvu koje se stalno mijenja, najveće promjene vidljive su u demografskom sastavu stanovništva. Naše društvo stari, a uvjeti pod kojima stanovništvo doživljava starost su sve lošiji.

Dom za starije osobe “Senior Co-living” pokušava pravovremeno riješiti više stupnjeva ove problematike.

Prvenstveno ovo je arhitektonska studija koja rješava problem adekvatnog smještaja do 300 osoba starije životne dobi u privremenom ili stalnom stacionaru.

Sekundarno se rješavaju problemi mirovinske, zdravstvene i društveno socijalne brige prema osobama koje su ostvarile uvjete za umirovljenje.

Polazišta

17,7% – Udio osoba starijih od 65 godina u demografskom sastavu Republike Hrvatske je 17.7%. To je za 3% više nego što je udio osoba mlađih od 14 godina. Prosječna starost u RH je veća od 41 godine, te nas to smješta u jedno od prosječno najstarijih društava u Europi.

+65 – Do 2030. godine broj osoba starijih od 65 godina će premašiti 20% ukupnog broja stanovnika. To se smatra brojem kada postojeći mirovinski sustav više nije održiv.

60% – Troškovi pogona nekretnina za njegu i boravak osoba iznose približno 60% ukupnih troškova rada. Ovaj udio se značajno umanjuje načelima niskoenergetske arhitekture i upotrebom održivih izvora energije.

+6 – Mentalna i fizička aktivnost, socijalna interakcija i društvena angažiranost prema istraživanjima produžuju životnu dob za prosječno 6 godina.