Skip to main content

Više o projektu

  • PROJEKT: Smart home vila “PUH”
  • PROGRAM: stambeno, obiteljska kuća
  • STATUS: izgrađeno
  • LOKACIJA:  Sveti Ivan Zelina
  • BRUTO POVRŠINA: 560m2
  • GODINA: 2019.-2020.
  • ENERGETIKA: Qhnd A, Eprim A razred

Ova vila je oblikovana kao obiteljska kuća sa puno dodatnih i pratećih sadržaja. Uz sva autonomna tehnološka upravljanja, gomilu opreme i pametnih sustava, teško da će Vam ikada biti dosadno.

Padina velikog nagiba u samom centru grada Svetog Ivana Zeline uvjetovala je osnovni koncept sa velikim i visokim ukopanim podrumom. Program kuće je krojen po navikama poznatih korisnika, obitelji koja će u njoj stanovati, po njihovim svakodnevnim navikama. 

Prizemlje je glavna etaža za dnevne prostore koji su zaokruženi vanjskom terasom i staklenim stijenama. Na katu se nalazi privatna teretana i mala SPA oaza sa vidikovcem na predivno zelinsko Prigorje. Osnovni koncept nadograđen je urbanim kontekstom – zgrada ne narušava glavne vedute grada i uklopljena je u prostor središnjeg dijela grada. Kuća je opremljena najsuvremenijim strojarskim sustavima, programabilnim elektrotehničkim sustavima, a sve to u kombinaciji sa toplinskom izolacijom debljine do 20cm i visoko kvalitetnom IZOterm opekom omogućilo je vrlo visoki A energetski razred. Orijentacija kuće prema jugu, sa velikim terasama i staklenim stijenama, te zatvorenim sjevernim zidom rezultirala je kućom niskoenergetskog – nZEB standarda. Prirodna osvjetljenost je vrlo važna u ovome konceptu, tako da se cijeli program maksimalno prilagođava strateškim mjestima za stvaranje otvora i nadstrešnica. Konzolni istaci i napusti omogućuju korištenje vanjskih prostora sa dovoljnom količinom sunca, ali i hladovine za vrućih dana.

Grijani dio zgrade je dilatiran prostorno i toplinskim barijerama od ostatka konstrukcije. Svi ukopani dijelovi su izolirani XPSom, dok će nadzemni dijelovi od toplinski učinkovite opeke biti dodatno izolirani ETICS fasadom od grafitnog EPS-a, te ventiliranih elemenata za dodatno zagrijavanje mase ziđa.