Skip to main content
Objavljeno:

Skandinavija & Zagorje u 110m2!

Tekst objavljen u Livingu, Dom&vrt-u 2015. godine.Standard PLUS paketu izradili smo projekt uređenja potkrovlja i idejne vizualizacije uređenja prostora, a u nastavku je članak o tome!

Malo nespretan naslov, jer u stanu je više Zagorja nego Skandinavije, no… pročitajte članak 🙂

ČLANAK:
Potkrovlje jedne obiteljske kuće u samom centru zagorskog mjesta Konjščine odnedavno je potpuno preuređeno i postalo je ugodan dom mlade obitelji. Uređenje stana povjereno je arhitektu Robertu Gradečkom iz arhitektonskog ureda Gradečki projekt iz Svetog Ivana Zeline. Kako se radilo o adaptaciji, postojale su neke zadatosti koje se moralo poštovati.

  • Potkrovlje koje smo zatekli bilo je prazno, pravilnog, kockastog oblika s velikom krovnom kućicom na sjeveroistoku i zabatnim zidovima prema jugoistoku i sjeverozapadu s terasom. Najveći problem u organizaciji bio je kako uklopiti postojeće krovne kućice i dva velika betonska stupa u sredini – glavnu nosivu konstrukcija krova. Jedan je stup sakriven u zid kuhinje, a drugi u ugradbeni ormar, te je njihova dominacija nad prostorom potpuno neutralizirana – objašnjava Robert Gradečki dodajući kako je i srce stana organizirano baš oko ta dva “nesretna” stupa.

Uz njih je ostvareno stupnjevito zoniranje stana, od toplog i svima privlačnog kuhinjskog prostora, do spremišta u ugrađenom ormaru i prikrivenog ulaza u spavaće sobe. Inače, Gradečki projekt radio je prije 20 godina i projekt troetažne kuće u čijem se potkrovlju nalazi stan, ali je zgrada naknadno prenamijenjena.

Foto: Goran Jakuš/Pixsell

Suhomontažni sustav

Kako se radilo o naknadnom uređenju potkrovlja, kompletna konstrukcija je izvedena u suhomontažnom sustavu od gipskartonskih zidova s ugrađenim policama i izvedbe gotovog plivajućeg poda. Krovne kućice i nadozid koji zajedno nisu davali dovoljnu visinu prostoru, a nije bilo mogućnosti za njihovo podizanje, odredili su promjenu i preinaku u odnosu na početni projekt pa je dnevni boravak dobio novu organizaciju.

Foto: Goran Jakuš/Pixsell

– Kako se radi o Hrvatskom zagorju, za postizanje tople obiteljske atmosfere odabrali smo zemljane tonove i prirodne materijale. Zidovi su u nijansama blage smeđe i bijele boje, a namještaj prati prirodne teksture drva. Moderan duh daje LED rasvjeta ugrađena u zidove i strop.

Foto: Goran Jakuš/Pixsell

Arhitektu je kuhinja najdraži dio stana jer od najneatraktivnijeg prostora koji su potpuno uništila dva loše postavljena betonska stupa, dobivena je kuhinja s otokom i pogledom na zagorske brege. Arhitekta i vlasnika stana veže poznanstvo iz kluba ljubitelja automobila volvo pa tako i švedskog dizajna. Upravo ta nota jednostavnog, a toplog stambenog prostora ugrađena je u stan. Stan dobiva svjetlost sa sve četiri strane svijeta. Spavaće sobe su okrenute na sjever-sjeveroistok, kuhinja na jugozapad, dnevni boravak na jug-jugoistok.

Foto: Goran Jakuš/Pixsell

Stan ima ukupno 110 četvornih metara. Opremljen je kombinacijom gotovog namještaja i onog rađenog po mjeri, a uz arhitekta važna savjetnica bila je i sama vlasnica, koja je donosila završne odluke i iscrtavala skice rasporeda elemenata u kuhinji i ugradbenih ormara.

Foto: Goran Jakuš/Pixsell

I sinovi uređivali

Glavna rasvjeta izvedena je od klasičnih stropnih rasvjetnih tijela, dok večernje ambijentalno osvjetljenje čini LED rasvjeta ugrađena u zidne police.U dječjim sobama je ta LED rasvjeta ujedno i noćno svjetlo i djeca ga jako vole.

Detalji su većim dijelom rad vlasnice i stalno se nadopunjuju pa interijer uvijek ima i neku novu atmosferu, a uređenju su pridonijeli i sinovi ukrasivši zid svoje sobe serijama vlastitih crteža prijevoznih sredstava. – Ovaj interijer je prilično strogo organiziran, ali u svojoj strogoći i dalje prihvaća različite organizacije i strukture obitelji i svih njezinih potreba – zaključio je Robert Gradečki.

Pročitajte više na: https://living.vecernji.hr/interijeri/skandinavska-jednostavnost-ugodan-obiteljski-dom-od-110-m2-1008615

ZATRAŽITE BESPLATNU PONUDU!

PRIJE REKONSTRUKCIJE I OSNOVNO MODELIRANJE: