Skip to main content
Objavljeno:

Što sve stane u 22m2?

Maleni gradski stanovi, poput garsonjere koju smo uređivali u Zagrebu, često su manji od 30m2. Kako organizirati život u takvom stanu?

Zahvat: Idejni projekt – uređenje interijera
Razina: STANDARD PLUS paket
Godina: 2016.
Površina: 22m2
Investicija: do 30 000kn

Bavili smo se uređenjem stana u novogradnji u ulici Frana Folnegovića u Zagrebu. Malena garsonjera je orijentirana na zapad terasom od 2m2, a jedini prostor je glavna soba ukupnih dimenzija 5 x 4,2m. Već na prvom ulasku u stan zapazili smo pozitivne i negativne strane ovog prostora. Prostor ima povoljne prostorne omjere i lako ga je planirati u drugačijem rasporedu. Gradnja je bila iznimno kvalitetna i nema tragova korištenja ili građevinske štete.

Postojeći namještaj je loše raspoređen i smanjena je prohodnost kroz stan. Vidljive su instalacije i nema dovoljno prostora za blagovanje. Krevet je loše dostupan i sakriven policom koja je napunjena sitnim inventarom. Nema dovoljno prostora za spremanje stvari, a kuhinja uopće nema slobodne radne površine.

TLOCRT – prije i prijedlog rasporeda namještaja

Izradili smo tri varijante tlocrta, a ova je odabrana kao najprihvatljivija. Odlučili smo napraviti najbolje rješenje za prostore malih dimenzija – multifunkcionalni ormar! Uz kraći zid smjestili smo ugradbeni ormar po mjeri koji smo napunili potrebnim sadržajima. Prolaz prema ulaznom prostoru je otvoren i bez vrata, a bočne stranice ormara su ogledala. Krevet je smješten u ormar. Ugradnjom preklopnog kreveta (murphy bed) dobiven je prostor za više dnevnih sadržaja. Krevet se lako preklapa, a za posteljinu i jastuke osmislili smo kutiju uz zid. U vertikalnom ormaru lijevo od prolaza ugrađena je preklopna daska za glačanje i malo spremište stvari. Ostatak ormara ispunjen je zatvorenim i otvorenim policama. Raznim varijantama otvaranja i zatvaranja ormara dobiva se više načina korištenja jednog prostora. Ovih 22m2 postaje dnevni boravak, blagovaonica, kuhinja, spavaća soba ili radna soba.

Uklonili smo zid koji je pored kuhinje ulazio u prostor, te time dobili prostor za bočni ulaz u kuhinjsku lođu. Produžili smo radnu plohu, te ugradili šank. Dobiven je dodatan prostor za spremanje stvari, a uz gornju plohu šanka mogu sjediti tri osobe. Zid u kuhinji je opločen popularnim pločicama sa geometrijskim uzorkom. Fronte i korpus kuhinje je izrađen od mat bijelog iverala debljine 18mm, a radne površine su izvedene od lameliranog drva sa satin premazom. Kutni trosjed je zadržan, ali je pomaknut prema sredini sobe. Iznad je postavljena polica s okvirima za slike i kutijama.

Prostor je zbog minimalnog budžeta dekoriran IKEA asortimanom iz serija KNAGGLIG, FISKBO i STOCKHOLM. Za dekoracije i tekstil odabrali smo dvije naglašene boje: Yonquil žuta i Yale plava!

Želite urediti stan? Pošaljite upit na robert@gradecki-projekt.hr !

22m2 5
22m2 4
22m2 3
22m2 2
22m2 1

Imate sličan problem?

Zatražite BESPLATNU ponudu ovdje: Kontakt obrazac